RSS

The Negative Effect - Malaysia First LOMO Documentary!


Do you know what'll happen if you leave a camera long enough to a bunch of kids? They will evolve. They will experiments with it. They will create a new culture. They will make a MOVIE out of it! This is what happen to this 2 guys, Dick Chua and Kah Giap and the rest of 40 lomographers. In the movie entitled 'The Negative Effect', these group of youngsters are set to organize a Lo-Fi camera exhibition called 'Gia Gia Kua Kua' (walk walk see see) in Penang; a total foreign place to them with no sponsorship nor publicity. Will dream come true for them in such a limited time there?

The Negative Effect is a light and easy, true to life documentary about Lomography, an obsession of experimenting film photography; which is a total opposite in this digital age. The team have already launched the promo-video premiere on 21.03.09 and set to release their documentary on 06.06.09! Checkout their promo-video:



+ Official Movie site: http://www.d1production.com/negative-effect/
+ The Blog: http://lomodocumentary.blogspot.com/

Reactions: 

60 Earth Hour FAQ!


Berikut adalah penterjemahan Soal Banyak Kali (Frequently Asked Questions) tentang 60 Earth Hour yang saya tulis dan olah semula sesuka hati saya khas untuk pengajaran dan pembelajaran dalam bahasa Melayu.


Ape korang buat ni weh?
Bermula dengan sebuah bandar di Australia, kempen tutup suis lampu selama sejam ni dah tersebar ke bandar-bandar seluruh dunia antaranya Los Angeles, Las Vegas, London, Hong Kong, Rome Manila, Oslo, Cape Town, Warsaw, Lisbon, Singapore, Istanbul, Mexico City, Toronto, Dubai dan Copenhagen. Dan tahun ini, Malaysia juga akan turut bergelap pada hari Sabtu ini dan Perdana Menteri kita akan melancarkan sendiri kempen menutup suis lampu ini.

Kenapa kena tutup lampu weh?
Menutup lampu merupakan cara paling mudah untuk menyatakan sokongan untuk menghalang Pemanasan Global berlaku di planet kita. Pemanasan Global adalah sebuah ancaman yang terbesar dihadapi oleh penduduk bumi. Kita terlalu bergantung kepada kuasa elektrik yang dijana oleh tenaga asli (pembakaran bahan fosil) menyebabkan suhu bumi meningkat dan akhirnya memberi akibat lain seperti kenaikan paras air laut, pertambahan kemarau dan ribut, dan perubahan cuaca yang mendadak.

Selepas revolusi industri di Eropah. manusia lebih giat menjalankan aktiviti-aktiviti perindustrian sehingga mengambil jalan mudah menggunakan tenaga fosil untuk menjana aktiviti mereka. Kajian dan aplikasi tenaga wap yang bersih dan selamat terus ditinggalkan dan ahli-ahli saintis mengenai kajian tenaga wap (steampunk) kini hanya menjadi cerita fiksyen di dalam komik. Bahan kajian mereka hanya dipamerkan untuk konvensyen tahunan sesama mereka. Negara China yang kini sedang membangunkan sektor perindustrian mereka merupakan penyumbang terbesar pelepasan karbon dioksida kepada bumi iaitu sebanyak 70% melalui loji arang batu mereka (http://www.greenbiz.com/news/2009/02/25/china-co2-rise-exports). Negara itu telah meletakkan kesalahan terhadap revolusi industri Eropah dengan berpendapat bahawa "kemajuan yang dikecapi oleh Eropah hari ini merupakan hasil kerosakan yang mereka lakukan semasa revolusi industri, dan kali ini adalah giliran kami untuk maju" (source die dah hilang link..huhu sori).


Tutup lampu je boleh selamatkan bumi? Ko biar betul?
Seperti yang dijelaskan tadi, menutup lampu merupakan cara paling mudah untuk menyatakan sokongan terhadap pucuk pimpinan parti...err kempen menyelamatkan bumi. Apa yang paling penting adalah kesedaran terhadap kerosakan yang manusia lakukan hanya dengan memilih untuk menggunakan tenaga elektrik yang dijana oleh tenaga fosil. Kesedaran ini akan membentuk sebuah masyarakat marhaen yang bertanggungjawab terhadap alam sekitar.

Mengikut laporan Earth Hour yang pertama, sebanyak 10.2% CO2 dapat dikurangkan (2 kali ganda jumlah yang hendak dicapai) di bandar Sydney. Sekiranya kita menggunakan tenaga secara efisien setiap hari, sejumlah 70-80% CO2 dapat dikurangkan!


Apa lagi yang boleh dibuat?
Dapatkan maklumat tentang kempen alam sekitar selain daripada Earth Hour. Ambil bahagian dalam program WWF-Malaysia, Malaysian Nature Society (MNS), Sahabat Alam Malaysia (SAM) dll.

Banyak lagi 'simple act' selain daripada menutup suis yang kita boleh cuba tanpa perlu disuruh oleh yasmin ahmad atau liyana jasmay antaranya,
  • Jimatkan penggunaan kertas, guna 2-2 side untuk print notes atau assignment cewah.
  • Jangan buang sampah merata-rata macam orang tak sekolah, especially yang duduk kat rumah flat yang suka buang dari tingkap rumah. Kalau yang buat begini adalah kawan-kawan anda, sila libas kepala mereka.
  • Compresskan sampah anda, (tin minuman, botol mineral ataupun pelastik)
  • Asingkan sampah yang mengandungi bahan kimia berbahaya seperti bateri, alat solek yang pelik-pelik, laptop, monitor crt atau lcd. Bersimpatilah terhadap pekerja bandaraya yang terkena mercury contamination disebabkan kelemauan orang yang tak bertanggungjawab ini.
  • Jimatkan elektrik. Tutup semua suis lampu yang tak dipakai. Tayah la fancy sangat pakai lampu pelik-pelik kat casing PC. Bil letrik pun kurang, hatiku girang.
  • Yang pakai laptop, tayah overcharge. nanti bateri pun rosak, letrik pun jalan.

Untuk tindakan yang lebih radikal kita juga boleh melakukan seperti di bawah
  • Memaksa Genting Highlands turut serta dalam 60 Earth Hour ni kerana merekalah yang paling banyak membazirkan elektrik.
  • Mendesak Independent Power Plant (IPP) seperti Genting Sanyen, YTL, Malakoff dsb mengeluarkan laporan tahunan dan tunjuksebab mengapa reserve capacity negara kita mencecah 40% dan mengapa tiada alternatif menggunakan tenaga lain selain gas asli walaupun kebanyakan mereka menggunakan warna hijau sebagai warna korporat. (That one is for you, big P).


Jadi silalah menyokong program 60 Earth Hour ini sebagai satu titik permulaan ke arah menyelamatkan planet bumi kita dari kerosakan yang kita lakukan sendiri. Sebagai umat Islam, walaupun perbuatan menutup suis lampu pada hari sabtu ini menyerupai perbuatan dalam agama Judaism iaitu 'Shabbat', kita lakukan dengan kesedaran, dan tak perlulah ada perayaan untuk Earth Hour ini, cukuplah sekadar menutup lampu. Dan cuba lakukan setiap hari sebagai menyahut seruan Rasulullah untuk mengelakkan pembaziran seperti didalam hadis ini,

Diriwayatkan daripada al-Mughirah bin Syu’bah katanya bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah mengharamkan ke atas kamu menderhaka kepada ibu, menanam anak perempuan hidup-hidup, enggan memberi (menyedekahkan) miliknya tetapi meminta-minta milik orang lain dan ditegah ke atas kamu tiga perkara, iaitu mengada-adakan cerita, banyak bertanya dan membazirkan harta.” (Hadis riwayat al-Bukhari).


Dan sebagai bacaan tambahan, saya syorkan buku ini yang boleh didapati di Kinokuniya,KLCC (sebab kat situ la saye baca free). Buku ini menceritakan dengan gaya sinikal tentang isu perubahan klimate dan pemanasan global. Bab 1 menceritakan tentang mengapa kita perlu membunuh koloni lebah untuk mempercepatkan kemusnahan bumi, yang pada saya mustahil untuk kita buat tetapi kesannya sedang berlaku sekarang.


Reactions: 

Nevermind This Space! 2.0

this blog is undergoing maintenance from heavy global warming effects. please be patient. meanwhile, enjoy this video:




(haha)

Reactions: 

Hapdet Minggu Ini



Minggu ini adalah minggu mendesign logo. workstation baru ini ditaja oleh Mermotto Creativeworks berupa sebuah laptop Presario c500.. jadik laa.. sebelum bertukar ke macbook pro.


Kami akan berpindah ke office baru di TTDI awal bulan depan. Office baru ni merupakan markas Click A Child dan Mermotto Ventures, juga tapak baru untuk Mermotto Creativeworks. Sape-sape yang singgah di area TTDI, meh la kita lunch ngan semayang jemaah sesame kat masjid Attaqwa sebelah je ngan opis nih. yeh!



Itudio Studio dan Raw Visuals Resources adalah projek terbaru dan tercanggih dari Sue Anna Joe. Nak tau gi tanye die sendiri. Dobi Mukmin tu plak merupakan dobi kepunyaan bonda saya yang berlokasi di Bandar Baru Puncak Alam. Dobi ini masih dalam proses rebranding, dan saya akan update 1-1 proses rebranding kedai dobi yang serba canggih ini. sekian


Reactions: 

..now the old king is dead

to a companion, a saviour, a friend, Schwerbelastungskörper; a laptop

I havent had a chance to update this space because recently my laptop died. Yesterday i sent it for repair, but the technician there said it requires new mobo and i need to fork out 700 bucks for new mobo. I decided to put it to sleep forever.

Good bye, Schwerbelastungskörper. It has been a great 4 years with you. the new macbook pro, Großbelastungskörper can never replace you. Good bye old friend. Your memory will live on in my heart and the new SATA HDD casing i bought.

I cant afford to lose all brushes,plugins,fonts, and my old works hehe..

And a latest news,

Anything you upload to Facebook can be used by Facebook in any way they deem fit, forever, no matter what you do later.* Want to close your account? Good for you, but Facebook still has the right to do whatever it wants with your old content. They can even sublicense it if they want.

http://consumerist.com/5150175/facebooks-new-terms-of-service-we-can-do-anything-we-want-with-your-content-forever

Now Facebook owns YOU. haha F*ckers.. stop using Facebook. its evil.. join your local offline community service,the qariah masjid group. Much more real!


Reactions: 

revisiting of an old work..


artwork for rantai revelation 2008 entitled strobosphere. original prints available for RM250

Reactions: