RSS

hope for a hopeless world



perhaps there's hope for the world after all. happy new year 2010

Reactions: 

mockupale - bulan terakhir berfreelance







bulan yang busy, 2 wedding job + 3 logo design + 1 mock-up cd + 2 layout. dan minggu ketiga dah nak pindah ke penang. yup, aku masih lagi di KL..keje start 1 december 2009. hujung bulan ni ada presentation lagi untuk click a child jadi tak boleh kuar awal. banyak gile keje nak buat sampai kete pun tak sempat antar repair argh.. harap-harap timing belt tak putus on the way ke penang nanti. amin!

Reactions: 

love songs for geek

Mario Kart Love Song (Original) - Now on iTunes!



Street Fighter Love Song


Thank You Mario! But Our Princess Is In Another Castle
by The Mountain Goats & Kaki King

Reactions: 

cinta amal cahaya

latest work for clickita.com.my
free wallpaper download for lappies at this link (download click a child wallpaper for lappies)


Reactions: 

the story so far..

Gambarajah X : Kerja Sekolah Saya


I'm moving to penang this december and will undergo 3 months trial period with peopalove.com . Funny story about this, i actually stumbled upon their pisang bungalow when me,sly and missnajwa were looking for the best milkshake in town at Jemputree.

We were lost for several hours when i finally came across a big banner in front of a green bungalow that says 'Join our family!'. Later that night (we never actually found Jemputree), i gave it a try and fill in the online form.




The next day, i got a call from the company asking me to attend an interview session. I didn't have anything prepared (note: designers, do bring your portfolio ALL the time), so i just grab anything i can reach from the blog. Weird enough, the low-res images and the smelly shirt i worn from the previous day managed to get me to the next interview session with Mr. MD.

Long story short, the interview went well (minus my bad jokes and terrible accent) and the next day i got a phone call from the company, setting the date for my first day of the gig. Alhamdulillah! ( remind me, i owe both missnajwa & sly, bananana pink panther treats at murni ss2 haha)

fun fact #9327: i failed 19/20 of my engineering position interviews, and this is my first interview as graphic designer.

p/s: missnajwa bought me a 16GB magenta ipod nano 4th gen for my birthday. hooray! (no pictures are included because it is urm.. well, magenta)

Reactions: 

RAGE!

illustration for a new collaboration project. bagi teaser je lah..


yang ni plak testing Illustrator CS4 baru beli semalam abis 7 ribu.. ada feeling yang illustrator CS4 punye brush lagi urm "accurate" dari CS3.. tatau la just my imagination kot. -NVM

DJ 'Stein - 15 mins work on illustrator cs4

Reactions: 

raya taun ni hujan kot..

hujan dah release latest album hari ni 070909. cool cover by amrulkareem. typography & logo by me. silelah dapatkan di pasaran. kat twitter diorang ckp kalo login ke hujan.org dan register, bleh dapat 10% diskaun.. wuhuu!

(gambar berikut adelah dicilok dari fb noh)


UPDATED: tadi dah amik CD Hujan kat Kelana Central. cover album + booklet dalam ni banyak amrulkareem ngan fadmanaf punye stock pics. coolness! nicely done. kat bawah ni adalah original file yg disend kat diorang-NVM


Reactions: 

bercuti

No new works until end of ramadhan means no new entry. now i'd like to give the floor to mr. om-nom kitteh, take it away..



happy fasting to all Muslims. -NVM

Reactions: 

Nick Andika Photography



created logo for Nick Andika Photography Blog. use fleur design and rearrange it to be N and A. (stands for Nick Andika). do check out their photo journal there ;)

Reactions: 

melawat encik itik di hujung minggu



random word yang datang dalam kepala selepas beli sebijik lens nikkor 50mm f1.8 adalah "itik".

Reactions: 

satu dua tiga lekuk



urgh..nak demam. 1hb aku nak cuti gak tak kire

Reactions: 

malakamirubituskadabarto


Reactions: 

Reactions: 

Reactions: 

Reactions: 

Tonight, we dine in hell!






Setelah berbulan planning nak beli akhirnya berjaya gak beli menggunakan duit freelance bulan ni. maksudnya poket kering lagi sampai hujung bulan ni.. War of the Ring Board Game ni adalah salah satu contoh Eurogames yang jarang dapat jumpa kat mesia nih. Eurogames ialah permainan board game yang berasal dari german ataupun sekitar eropah. war of the ring ni adalah version yang telah diAmerikakan ataupun amerithrash dimana banyak elemen dadu (luck) dah dimasukkan dari rules asal (strategy). saye tak penah main Risk, jadi taktau cemana beza game Risk dan eurogames.

Sape nak try game ni bolehlah join game club pada setiap malam sabtu, di itudio studio.. yeah!!

Reactions: 

sample



oh sekarang tengah busy mengedit gambar majlis tunang kawan saye, encik nadirah. sape-sape yang nak kawin dan nak saya amik gambar sile lah berhubung dengan saya melalui email.

Reactions: 

keropok kentang berperisa kari


ok tajuk takde kaitan dengan gambar..

Pengumuman dari saudara Aqif, "Rumah Kasih Harmoni nak ujudkan surau , sape nak derma bleh tepon 03-61563420".

Jadi sape-sape nak derma untuk tabung surau Rumah Kasih Harmoni bolehlah kontek beliau. Apa khabar RKH skang yer? lame tak menjenguk..

Reactions: 

segi tiga berhujan



commisioned work by the band, Hujan. thanks noh and dimas. FYI, i dont produce it, i only design it, please refer to their myspace site for inquiries on how to get them.

Meanwhile, i'll be teaming up with mussam of yeahidothis.com soon. i'll have my portfolio posted there and leave this one as a blog. check this out Yeah! I Do This

Reactions: 

berjumpa genius shieko

lepak minum bersama shiekochan. nasib baik bawak sketch book. hooray :D




Reactions: 

we are robot, mindless sappy robot

robota
and this is our song.


Update:

haha.. sume org teka salah. lagu sebenarnya adalah:


Reactions: 

Lagu ini pula untuk Fake Zambry & CO.



A PUNCHUP AT A WEDDING LYRICS

NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO
i don’t know why you bother
nothing's ever good enough for you.
(by the way) i was there and it wasn't like that.
you’ve come here just to start a fight
you had to piss on our parade
you had to shred our big day
you had to ruin it for all concerned

in a drunken punch-up at a wedding


hypocrite, opportunist
don't infect me with your poison
a bully in a china shop
when i turn ‘round you stay frozen to the spot
you had the pointless snide remarks
of hammerheaded sharks
the pot will call the kettle black
it’s a drunken punch-up at a wedding yeah
oh no no


reply to the post by effi

Reactions: 

photogramfar



tanak taip apa apa sampai najib sanggup bertanding. (haha)

Reactions: 

Lolzambry sez i can has cheezbergerz :D


Click A Child related site can now be accessed from http://www.clickita.com.my. The real page will be completed soon..

Nizar MB Perak sah (source: http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2009/5/11/mstar_berita/20090511154456&sec=mstar_berita)


KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi sebentar tadi mengisytiharkan Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin dari Pakatan Rakyat sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Nizar telah kehilangan jawatan tersebut awal Februari berikutan krisis politik Perak.

Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir telah memohon agar menangguhkan pelaksanaan keputusan sementara mahu mengemukakan rayuan.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Abdul Aziz Abdul Rahim mula membacakan kertas penghakiman bermula kira-kira 2.30 petang.

Nizar daripada Pakatan Rakyat memfailkan kesnya 13 Februari lalu supaya mahkamah mengisytiharkan beliau sebagai Menteri Besar yang sah.

Nizar, 52, dilantik sebagai Menteri Besar pada 17 Mac 2008 setelah pakatan DAP, Pas dan PKR menang 31 daripada 59 kerusi dalam pilihan raya umum 8 Mac 2008.

Bagaimanapun pada 4 Februari lalu, tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak daripada Pakatan memutuskan untuk keluar daripada parti masing-masing untuk menjadi ADUN Bebas tetapi menyokong BN.

Tindakan itu menyebabkan BN secara automatik telah memiliki sokongan majoriti dalam DUN Perak.

Sultan Perak Sultan Azlan Shah telah berkenan melantik Zambry sebagai Menteri Besar yang baru pada 6 Februari lalu.

Nizar dalam afidavitnya berkata, beliau masih Menteri Besar atas alasan tidak ada sebarang undi tidak percaya dibuat terhadapnya dalam DUN dan beliau juga tidak meletak jawatan.

Semasa prosiding Khamis lalu, peguam utama yang mewakili Mohammad Nizar, Sulaiman Abdullah memberitahu mahkamah bahawa krisis politik di Perak boleh diselesaikan dengan memberikan semula mandat kepada rakyat untuk memilih pemimpin mereka.

Zambry diwakili peguam Datuk Cecil Abraham, Sunil Abraham dan Farah Shuhadah Razali manakala Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail bertindak sebagai pencelah


Reactions: 

commissioned work - good luck ecard


commissioned by a friend, an ecard.. no update this week because i'm busy debugging site for ie ridiculuos req. Happy Tangkap YB Day everyone.. and do pray for us perakians.

Reactions: 

Pipit Art Market & Deep Space Mind Tshirt!



Journey to the center of the mind with this vintage sci-fi kids novel cover art teeshirt!
for sale during pipit art market, 3rd May 2009. checkout the info here or go to http://market.cccelsius.com




Thanks!

Reactions: 

zorro



kerjatangan untuk pergh.com character redesign battle yang bertemakan roronoa zorro dari one piece. sila view entry dari warga pergh yang lain di [sini]

the making versi senget kepala

Reactions: 

Hafizjewel.com Logo Contest



i entered this logo design contest and they requested me to put this image in my blog.
so hafizjewel is..

Hafizjewel membeli emas pada harga tertinggi di Kuala Lumpur atau mungkin di Malaysia umumnya.Selain emas lama, rosak @ patah, kami turut membeli

  • Syiling emas (mana-mana sumber seperti Bank, Ar-Rahnu)
  • Surat Pajak (konvensional, Ar-Rahnu)
  • Gold dust, Gold flakes
  • Emas putih

Untuk pengetahuan, kami tidak membeli barang perhiasan bukan emas seperti jade, germs atau apa sahaja perhiasan yang tidak berkaitan dengan emas. Agen-agen hafizjewel berada di hampir seluruh negara (kecuali borneo) untuk memudahkan anda berurusan jual beli emas di hafizjewel.Lokasi utama kami di Bandar Baru Bangi, Ampang, Cheras, Kajang, Nilai dan Damansara.

Hubungi Hafiz 012-3349940 untuk maklumat lanjut.


here are my logo design for hafizjewel.com


Reactions: 

click a child portal!

www.clickita.com.my is currently running, but it is redirected to the old blog site. I am now in a process of converting psd files to html and test-running jquery script. here's the snapshot of the new click a child portal site.


finalizing barra cafe menu and soon i'll have some freetime for personal work. and btw check out sue anna's brand new studiyoo! http://bududanbelacan.blogspot.com/2009/04/menuju-puncak.html

Reactions: 

happy 22nd birthday


Reactions: 

Rumah Kasih Harmoni Logo Design


Rumah Kasih Harmoni adalah sebuah rumah anak-anak yatim terletak di paya jaras sungai buloh. lawati laman web rasmi mereka di http://www.rkh.org.my. Thanks Korang!

Reactions: 

Rosin EP - Bijau OUT NOW!

a simple promo for Rosin+Click A Child Bijau EP. Dripping imagestock by redheadstock at dA.

Reactions: 

The Negative Effect - Malaysia First LOMO Documentary!


Do you know what'll happen if you leave a camera long enough to a bunch of kids? They will evolve. They will experiments with it. They will create a new culture. They will make a MOVIE out of it! This is what happen to this 2 guys, Dick Chua and Kah Giap and the rest of 40 lomographers. In the movie entitled 'The Negative Effect', these group of youngsters are set to organize a Lo-Fi camera exhibition called 'Gia Gia Kua Kua' (walk walk see see) in Penang; a total foreign place to them with no sponsorship nor publicity. Will dream come true for them in such a limited time there?

The Negative Effect is a light and easy, true to life documentary about Lomography, an obsession of experimenting film photography; which is a total opposite in this digital age. The team have already launched the promo-video premiere on 21.03.09 and set to release their documentary on 06.06.09! Checkout their promo-video:



+ Official Movie site: http://www.d1production.com/negative-effect/
+ The Blog: http://lomodocumentary.blogspot.com/

Reactions: 

60 Earth Hour FAQ!


Berikut adalah penterjemahan Soal Banyak Kali (Frequently Asked Questions) tentang 60 Earth Hour yang saya tulis dan olah semula sesuka hati saya khas untuk pengajaran dan pembelajaran dalam bahasa Melayu.


Ape korang buat ni weh?
Bermula dengan sebuah bandar di Australia, kempen tutup suis lampu selama sejam ni dah tersebar ke bandar-bandar seluruh dunia antaranya Los Angeles, Las Vegas, London, Hong Kong, Rome Manila, Oslo, Cape Town, Warsaw, Lisbon, Singapore, Istanbul, Mexico City, Toronto, Dubai dan Copenhagen. Dan tahun ini, Malaysia juga akan turut bergelap pada hari Sabtu ini dan Perdana Menteri kita akan melancarkan sendiri kempen menutup suis lampu ini.

Kenapa kena tutup lampu weh?
Menutup lampu merupakan cara paling mudah untuk menyatakan sokongan untuk menghalang Pemanasan Global berlaku di planet kita. Pemanasan Global adalah sebuah ancaman yang terbesar dihadapi oleh penduduk bumi. Kita terlalu bergantung kepada kuasa elektrik yang dijana oleh tenaga asli (pembakaran bahan fosil) menyebabkan suhu bumi meningkat dan akhirnya memberi akibat lain seperti kenaikan paras air laut, pertambahan kemarau dan ribut, dan perubahan cuaca yang mendadak.

Selepas revolusi industri di Eropah. manusia lebih giat menjalankan aktiviti-aktiviti perindustrian sehingga mengambil jalan mudah menggunakan tenaga fosil untuk menjana aktiviti mereka. Kajian dan aplikasi tenaga wap yang bersih dan selamat terus ditinggalkan dan ahli-ahli saintis mengenai kajian tenaga wap (steampunk) kini hanya menjadi cerita fiksyen di dalam komik. Bahan kajian mereka hanya dipamerkan untuk konvensyen tahunan sesama mereka. Negara China yang kini sedang membangunkan sektor perindustrian mereka merupakan penyumbang terbesar pelepasan karbon dioksida kepada bumi iaitu sebanyak 70% melalui loji arang batu mereka (http://www.greenbiz.com/news/2009/02/25/china-co2-rise-exports). Negara itu telah meletakkan kesalahan terhadap revolusi industri Eropah dengan berpendapat bahawa "kemajuan yang dikecapi oleh Eropah hari ini merupakan hasil kerosakan yang mereka lakukan semasa revolusi industri, dan kali ini adalah giliran kami untuk maju" (source die dah hilang link..huhu sori).


Tutup lampu je boleh selamatkan bumi? Ko biar betul?
Seperti yang dijelaskan tadi, menutup lampu merupakan cara paling mudah untuk menyatakan sokongan terhadap pucuk pimpinan parti...err kempen menyelamatkan bumi. Apa yang paling penting adalah kesedaran terhadap kerosakan yang manusia lakukan hanya dengan memilih untuk menggunakan tenaga elektrik yang dijana oleh tenaga fosil. Kesedaran ini akan membentuk sebuah masyarakat marhaen yang bertanggungjawab terhadap alam sekitar.

Mengikut laporan Earth Hour yang pertama, sebanyak 10.2% CO2 dapat dikurangkan (2 kali ganda jumlah yang hendak dicapai) di bandar Sydney. Sekiranya kita menggunakan tenaga secara efisien setiap hari, sejumlah 70-80% CO2 dapat dikurangkan!


Apa lagi yang boleh dibuat?
Dapatkan maklumat tentang kempen alam sekitar selain daripada Earth Hour. Ambil bahagian dalam program WWF-Malaysia, Malaysian Nature Society (MNS), Sahabat Alam Malaysia (SAM) dll.

Banyak lagi 'simple act' selain daripada menutup suis yang kita boleh cuba tanpa perlu disuruh oleh yasmin ahmad atau liyana jasmay antaranya,
  • Jimatkan penggunaan kertas, guna 2-2 side untuk print notes atau assignment cewah.
  • Jangan buang sampah merata-rata macam orang tak sekolah, especially yang duduk kat rumah flat yang suka buang dari tingkap rumah. Kalau yang buat begini adalah kawan-kawan anda, sila libas kepala mereka.
  • Compresskan sampah anda, (tin minuman, botol mineral ataupun pelastik)
  • Asingkan sampah yang mengandungi bahan kimia berbahaya seperti bateri, alat solek yang pelik-pelik, laptop, monitor crt atau lcd. Bersimpatilah terhadap pekerja bandaraya yang terkena mercury contamination disebabkan kelemauan orang yang tak bertanggungjawab ini.
  • Jimatkan elektrik. Tutup semua suis lampu yang tak dipakai. Tayah la fancy sangat pakai lampu pelik-pelik kat casing PC. Bil letrik pun kurang, hatiku girang.
  • Yang pakai laptop, tayah overcharge. nanti bateri pun rosak, letrik pun jalan.

Untuk tindakan yang lebih radikal kita juga boleh melakukan seperti di bawah
  • Memaksa Genting Highlands turut serta dalam 60 Earth Hour ni kerana merekalah yang paling banyak membazirkan elektrik.
  • Mendesak Independent Power Plant (IPP) seperti Genting Sanyen, YTL, Malakoff dsb mengeluarkan laporan tahunan dan tunjuksebab mengapa reserve capacity negara kita mencecah 40% dan mengapa tiada alternatif menggunakan tenaga lain selain gas asli walaupun kebanyakan mereka menggunakan warna hijau sebagai warna korporat. (That one is for you, big P).


Jadi silalah menyokong program 60 Earth Hour ini sebagai satu titik permulaan ke arah menyelamatkan planet bumi kita dari kerosakan yang kita lakukan sendiri. Sebagai umat Islam, walaupun perbuatan menutup suis lampu pada hari sabtu ini menyerupai perbuatan dalam agama Judaism iaitu 'Shabbat', kita lakukan dengan kesedaran, dan tak perlulah ada perayaan untuk Earth Hour ini, cukuplah sekadar menutup lampu. Dan cuba lakukan setiap hari sebagai menyahut seruan Rasulullah untuk mengelakkan pembaziran seperti didalam hadis ini,

Diriwayatkan daripada al-Mughirah bin Syu’bah katanya bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah mengharamkan ke atas kamu menderhaka kepada ibu, menanam anak perempuan hidup-hidup, enggan memberi (menyedekahkan) miliknya tetapi meminta-minta milik orang lain dan ditegah ke atas kamu tiga perkara, iaitu mengada-adakan cerita, banyak bertanya dan membazirkan harta.” (Hadis riwayat al-Bukhari).


Dan sebagai bacaan tambahan, saya syorkan buku ini yang boleh didapati di Kinokuniya,KLCC (sebab kat situ la saye baca free). Buku ini menceritakan dengan gaya sinikal tentang isu perubahan klimate dan pemanasan global. Bab 1 menceritakan tentang mengapa kita perlu membunuh koloni lebah untuk mempercepatkan kemusnahan bumi, yang pada saya mustahil untuk kita buat tetapi kesannya sedang berlaku sekarang.


Reactions: